Spännande samarbete med Teknikens hus i Luleå

Den 2 mars 2019 kommer den nya utställningen på teknikens hus i Luleå att avtäckas och redan nu kan vi avslöja att Svenska Elektrod kommer att vara en del av utställningen med Soldamatic.

Teknikens hus i Luleå är ett science center med ett uttalat samhällsansvar att uppmärksamma och utbilda barn/ungdomar om de basindustrier som finns i norrbotten. Sedan tidigare finns utställningar om skogsindustri, gruvindustri, stålindustri, rymdindustri m.fl.

Det jag tänkte på när jag besökte Teknikens hus är att det är så mycket mer än ett museum. I jämförelse med Tom Tits och Universeum som bägge beskriver vetenskapliga fenomen på ett lekfullt sätt, bryter Teknikens hus ned det i verkliga industriella applikationer från närliggande industrier som man sedan förklarar ingående för barnen på ett lekfullt sätt. Som ingenjör, tycker jag att det är helt fantastiskt!

Karl Ericsson, VD Svenska Elektrod AB
Soldamatic används bl.a. för utbildning i VW fabriker för att minska åtgång av material.

Nu ska det öppnas en ny utställning med fokus på tillverkningsindustri, närmare bestämt tillverkning av lastbilar. I Luleå ligger både Scania Ferruform och Gestamp Hardtech som bl.a. tillverkar bärande detaljer i en lastbil. I utställningen kommer såväl ytbehandlingstekniker, som konstruktion och svetsning att presenteras. Det är i det sistnämnda som Soldamatic kommer in.

Vi tror att Soldamatic kommer att bli ett stort dragplåstret i utställningen. Här får man prova på någonting som man normalt inte kommer nära p.g.a. de risker som svetsning i verkligheten medför.

Kristina Jonsson – Verksamhetschef Teknikens hus

Vid svetsstationen kommer du som besökare att få möjligheten att lägga en riktig svetsskarv i svetsmiljö med hjälp av Soldamatic. Med hjälp av AR-teknologi (AR – Augmented Reality) och en simulerad strömkälla upplever svetsaren att hen svetsar genom svetshjälmen som är utrustad med skärm och högtalare. Vill ni läsa mer om Soldamatic, klicka här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *