När en kraftvärmepanna ska inspekteras sker följande.

  1. Pannan stängs ned
  2. Väntetid för avsvalning ned till < 50 °C
  3. Tömning av slagg och aska
  4. Byggning av ställning i botten av pannan
  5. På ett eller annat sätt få slagg från överhettarrören högst upp att lossna (ofta hagelgevär)
  6. Bygga ställning utmed pannans väggar
  7. Inspektera
  8. Göra de nödvändiga reparationsjobben som ska göras
  9. Ta ned ställningarna
  10. Ta pannan i drift

Det säger sig självt att ovanstående är väldigt tidskrävande och ytterst kostsamt. Vi ville utmana det här flödet tillsammans med vår kund Vattenfall och tog oss därför till kraftvärmeverket i Uppsala för att pröva en annan metod för inspektion.

När vi kom till pannan var redan plattformen/ställningen i botten av pannan uppbyggd så vi utförde vår inspektion till att börja med därifrån. Tanken var att vi från den plattformen skulle kunna starta vår drönare Elios 2 och använda den positionen som mellanlandningspunkt för byte av batterier, orientering etc.

Elios 2 är den senaste drönaren från Lausannebaserad Flyability, en startup ursprungligen från EPFL, som numera är ett mer moget företag med nästan 100 anställda. Elios 2 är en drönare som har möjligheten att flyga i full kontakt med sin omgivning då den har en kolfiberbur. Den har optiska flödessensorer vilka gör att den är stabiliserad i miljöer utan GPS, den har en 10 000 lumen start ljusramp vilket gör att den med sin 12 MP/4 K sensor kan ta knivskarpa bilder även i bäckmörka miljöer, samt har den en lasersensor som hela tiden talar om hur långt det är till objektet man tittar på.

Våra första flighter ufördes från plattformen. Vi hade en tydlig plan med vad som skulle inspekteras på varje batteri och gick systematiskt fram. Arbetet utfördes smidigt och utan avbrott. När vi kom tillbaka till pannan efter lunchpaus fick vi en idé. Varför stå nere i pannan när vi kan flyga in igenom manluckan som satt på 8 m höjd i ena pannväggen? Sagt och gjort utmanade vi oss själva och testade.

Kontentan var att hela pannan skulle kunna inspekteras utan att ens behöva skicka in en människa i pannan. Vi skulle ha kunna påbörja inspektion med drönare innan ens askan var tömd ur pannan. I filmen här nedan kan ni se en sammanfattning av vårt försök.

Länk till Elios 2 inspektion i KVV hos Vattenfall

Vill ni läsa mer om Elios och dess användningsområden? Klicka här